Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat  |  Arkisto

 

 

 

 


 
 

 

KONSERTTI FINLANDIA-TALOSSA
su 15.2.2009 klo 16.

"J.S. Bach ja liettualaisia säveltäjiä"
 

Tuomas Pyrhönen, urut

 

OHJELMA


 

Johann Sebastian Bach:
(1685-1750)
-Fantasia et Fuga in g, BWV 542
   
Mikalojus Konstantinas Ciurlionis:
(1875-1911)
-Fuga-choralas in a, ”Aus tiefer Not schrei’ ich zu Dir” (1902)
   
Johann Sebastian Bach: -O Mensch, bewein’ dein’ Sünde gross, BWV 622
   
Osvaldas Balakauskas:
(1937- )
-Sonata No2 for organ "Eneatonika”  (1979/2006) (uusitun version kantaesitys)
   
   
VÄLIAIKA
   
   
Vidmantas Bartulis:(1954- ) -Choral and toccata ”The vision of 17th July, 1750” (1984)
   
Johann Sebastian Bach: -Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639
   
Vytautas Bacevicius:

(1905-1970)

-Chanson lituanienne, op.22 Nr.2 ”Eh, le petit faucon vint” (1934)
   
Johann Sebastian Bach: -Wenn wir in höchsten Nöten sein, BWV 641
   
Rytis Mazulis:

(1961- )

-Poema (1980)
   
Johann Sebastian Bach: -Fuga in g, BWV 578


 

 

ESITTELY


Konsertissani vuorottelevat Johann Sebastian Bachin urkuteokset liettualaisten urkuteosten kanssa.  Konserttini on osa Vilna - Euroopan kulttuuripääkaupunki 2009 -tapahtumaa. Siitä haluan lausua sydämelliset kiitokseni Liettuan suurlähettiläälle, rouva Halina Kobeckaitelle ja Liettuan kunniakonsulille, lehdistöneuvos Pekka Sitarille.

Ohjelma alkaa Johann Sebastian Bachin Fantasialla ja fuugalla g-molli (BWV 542), joka on hänen nerokkaimpia ja soitetuimpia urkuteoksiaan. Fantasia rakentuu toisaalta vapaista, improvisatorisista jaksoista ja toisaalta jäljittelevistä jaksoista. Kromatiikka on poikkeuksellisen vahvaa fantasiassa. Fuuga on fantasiaa huomattavasti suoraviivaisempi, mutta hyvin mieleenpainuva, tanssinomainen sävellys.

Mikalojus Konstantinas Ciurlionis on Liettuan kansallissäveltäjä. Ciurlionisin sävellystuotanto on varsin suppea, sillä hän kuoli keuhkokuumeesen saman ikäisenä kuin Mozart. Paitsi useita fuugia pianolle ja uruille hän sävelsi kaksi sinfonista runoa orkesterille ja jousikvarteton. Ciurlionis oli myös merkittävä taidemaalari, jota esimerkiksi säveltäjämestari Olivier Messiaen ihaili. Helmikuun 16. päivänä vietettävän Liettuan itsenäisyyspäivän aaton kunniaksi alkaa maan urkumusiikin läpileikkaus Ciurlionisin koraalifuugalla a-molli, ”Sua syvyydestä avuksi” (VK 267).

Seuraavaksi kuullaan J.S.Bachin kokoelmasta Orgelbüchlein (Pieni urkukirja) kauniisti koristeltu urkukoraali ”Oi syntejäs itke ihminen”. Tämä koraali on teoksen laajimpia. Se on luonteeltaan hyvin rauhallinen ja mietiskelevä, ja sen voisi ajatella hoitavan nykyajankin rikkirevittyä ihmistä, vaikka koraali on sävelletty lähes 300 vuotta sitten.

Osvaldas Balakauskas on nyky-Liettuan tunnetuimpia säveltäjiä. Hän toimi Liettuan itsenäistyttyä maansa suurlähettiläänä Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa. Balakauskas on säveltänyt runsaasti mm. kamari- ja orkesterimusiikkia, kaksi balettia sekä Requiemin, jonka levy-yhtiö Naxos julkaisi muutama vuosi sitten. Hän on toiminut myös pitkään Vilnan Musiikkiakatemian sävellyksenosaston johtajana. Vaikka Balakauskas ei ole urkuri, hän on kirjoittanut uruille kolme sonaattia. Nyt kantaesityksensä saavan toisen sonaatin uudistetun version hän teki minua varten vuoden 2006 lopussa. Heinäkuussa 2007 soitin hänen kolmannen urkusonaattinsa Liettuan ensiesityksen Vilnan Pyhän Kasimirin kirkossa Christophorus-festivaalilla.  Balakauskasin sävellystyyli on hyvin omintakeinen. Hän kutsuu sitä itse konsonoivaksi sarjallisuudeksi. Sille on ominaista toisaalta diatoniikan, toisaalta jazz-elementtien kiintoisa yhdistäminen. Toinen urkusonaatti on kolmiosainen. Kahdelle ensimmäiselle osalle ei ole nimetty otsikoita, ainoastaan metronomimerkinnät. Kolmas, viimeinen osa on nimeltään Mantra.


    *  *  *


Vidmantas Bartulis on Kaunasissa, Liettuan toiseksi suurimassa kaupungissa asuva omintakeinen säveltäjä. Hän on tässä urkuteoksessa sielunsa silmillä asettunut Bachin asemaan, kun tämän viimeinenkin silmäleikkaus oli epäonnistunut. Pitkän, valittavan alkujakson jälkeen seuraa minimalistinen, virtuoosinen toccata, jonka lopussa musiikki hajoaa pirstaleisiksi dissonansseiksi. Lopuksi Bartulis lainaa teoksessaan Bachin urkukoraalia ”Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ”.

Alkuperäinen Bachin Orgelbüchlein-kokoelmaan kuuluva koraali ”Mä, huudan, Kristus sinua” (VK 346) on sen yksi kaikkein soitetuimpia ja rakastetuimpia sävellyksiä.

Vytautas Bacevicius oli rohkea kokeilija, vaikka ”Liettualainen laulu” onkin hänen konservatiivisempia teoksiansa. Sen teema on liettualainen kansanlaulu ”Kas, pikku haukka tuli”. Hän kirjoitti tämän teoksensa, kuten suurimman osan muustakin urkutuotannostaan, elokuussa 1934. Mainittakoon, että hänen sisarensa oli nimekäs puolalainen säveltäjä Grazyna Bacewicz.

Bachin Orgelbüchlein-kokoelmaan kuuluu myös koraali "Sun haltuus rakas Isäni" (VK 377). Siinä on ”Oi syntejäs itke ihminen” -koraalin tavoin hyvin koristeltu cantus firmus (koraalimelodia). Siitä huolimatta koraalista huokuu syvää rauhaa.

Rytis Mazulis on Osvaldas Balakauskasin seuraaja Vilnan Musiikkiakatemian sävellyksenosaston johtajana. Hän on tyyliltään minimalisti. Mazulisin varhainen urkuteos Runoelma, jonka hän kirjoitti vain 19-vuotiaana, ennakoi kiinnostavasti säveltäjän tulevaa tyyliä. Tämä teos on esitetty vain muutaman kerran aikaisemmin Liettuassa. Siinä dissonanssit ja minimalistiset elementit ovat kiinteällä ja herkkävireisellä tavalla yhteydessä toisiinsa.

Johann Sebastian Bachin pienimuotoisiin helmiin kuuluu tiivis ja viehättävä fuuga g-molli (BWV 578). Se päättää konserttini samassa sävellajissa kuin se alkoikin, mutta aivan toisenlaisissa, hillitymmissä tunnelmissa.

 

Tuomas Pyrhönen

 

Lisätietoja: www.tuomaspyrhonen.net 
Konsertti radiossa keskiviikkona 4.3. klo 19.03 YLE Radio 1 -kanavalla sekä haastattelu samana päivänä klo 14.45 samalla kanavalla.

 

 

   

TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net