Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat  |  Arkisto

 

 

 

 


 
 

 

Kunnostettujen urkujen käyttöönottokonsertti
Lauritsalan kirkossa su 4.1.2009 klo 18.
 

Tuomas Pyrhönen, urut

 

OHJELMA


 

Johann Sebastian Bach:
(1685-1750)

-Praeludium et Fuga e, BWV 548
-O Mensch bewein´ dein Sünd gross BWV 622

   
 Peteris Vasks:

(1946-)

-Te Deum
Tuomas Pyrhönen:
(1969-)
-Improvisaatio annetusta teemasta
   
Louis Vierne:
(1870-1937)
-Caprice & Clair de lune
 (Fantasiakappaleita I ja II)  
   
Johann Sebastian Bach:
(1685-1750)
-Fuuga g-molli, BWV 578


 

kesto n. 55 min

 

 

ESITTELY

 

Konserttini alkaa Johann Sebastian Bachin eräällä virtuoosisimmalla ja samalla merkittävimmällä urkuteoksella, preludilla ja fuugalla e-molli, BWV 548. Teos on luonteeltaan suorastaan tuskainen, melkeinpä ahdistunut.

 

O Mensch bewein dein´ Sünde gross on Bachin laajimpia urkukoraaleja kokoelmasta Orgelbüchlein (Pieni urkukirja). Teoksen melodia on hyvin koristeltu, mutta sävellyksen luonne on rauhallinen. Sen voisi ajatella hoitavan nykyajan rikkirevittyä ihmistä lohdullisuudellaan.

 

Latvialainen Peteris Vasks on sikäli harvinaislaatuinen elävä säveltäjä, että hän kirjoittaa kaunista musiikkia. Hän on nyky-Latvian tunnetuin säveltäjä ja tämä urkuteos on kirjoitettu yhdysvaltalaisen urkukillan tilauksesta.

 

Improvisaatio on musiikkia, joka syntyy tässä ja nyt. Sen teema voi olla periaatteessa mikä tahansa tai mitä tahansa. Tällä kertaa kuitenkin minulle annetaan todennäköisesti virsiteema. Improvisaatiotani en tällä kertaa valmistele etukäteen.

 

Lähes syntymästään asti sokea Louis Vierne on 1900-luvun alun merkittävimpiä ranskalaisia urkusäveltäjiä. Vierne sävelsi mm.6 urkusinfoniaa ja 24 fantasiakappaletta (neljä vihkoa), joista nyt kuullaan nimensä mukaisesti oikukas Kapriisi ja herkkätunnelmainen Kuutamo. Vierne toimi Pariisin Notre Dame-kirkon urkurina.

 

Konserttini päättyy Bachin mestarilliseen fuugaan g-molli, BWV 578. Sitä olen soittanut viime aikoina varsin paljon, esimerkiksi 2008 tammikuun konserttikiertueella Venäjällä. Tätä sävellystä harjoittelin, kun oli lukiossa ja asuin vielä Lauritsalassa 1980-luvun puolivälissä. Niinpä se tulee herättämään minussa muistoja.

 

 

Tuomas Pyrhönen

 

 

 

 


 

 

   

TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net