Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat  |  Arkisto

 

 

 

 


 
 

 

Konsertti Savonlinnan tuomiokirkossa ti 28.10.2008 klo 19.
 

Tuomas Pyrhönen, urut

 

OHJELMA


 

Johann Sebastian Bach:
(1685-1750)
-Fantasia ja fuuga g-molli, BWV 542
-O Mensch bewein´ dein Sünd gross BWV 622
   
Wolfgang Amadeus Mozart:
(1756-1791)
-Andante F-duuri, KV 616
   
Robert Schumann:
(1810-1856)
-Ennustajalintu pianosarjasta Metsäkuvia, op.82 (sov. Tuomas Pyrhönen)
   
Zoltan Kodaly:
(1882-1967)
-Epigrammit 2, 3 ja 5 (sov. Gabor Trajtler)
   
Tuomas Pyrhönen:
(1969-)
-Improvisaatio annetusta teemasta
   
Olivier Messiaen:
(1908-1992)
-Ikuisia päämääriä (Vapahtajan syntymä)
   
Osmo Honkanen:
(1964-)
-Ystävä sä lapsien (alkusoitto ja koraali)
   
Johann Sebastian Bach:
 (1685-1750)
-Fuuga g-molli, BWV 578

 

kesto n. 55 min

 

 

ESITTELY

 

Konserttini alkaa Johann Sebastian Bachin yhdellä soitetuimmista ja nerokkaimmista urkuteoksista ja teoksista ylipäätään, Fantasialla ja fuugalla g-molli, BWV 542. Fantasia rakentuu toisaalta vapaista, improvisatorisista jaksoista ja toisaalta jäljittelevistä jaksoista. Kromatiikka on poikkeuksellisen vahvaa fantasiassa. Fuuga on fantasiaa huomattavasti suoraviivaisempi, mutta silti se on hyvin mieleenpainuva tanssinomainen sävellys.

Bachin kokoelmasta Orgelbüchlein (Pieni urkukirja) kuullaan kauniisti koristeltu urkukoraali ”Oi syntejäs itke ihminen”. Tämä koraali on teoksen laajimpia. Se on luonteeltaan hyvin rauhallinen ja mietiskelevä, joten sen voisi ajatella hoitavan nykyajankin rikkirevittyä ihmistä, vaikka koraali on sävelletty lähes 300 vuotta sitten.

Wolfgang Amadeus Mozartin Andante F-duuri kuuluu säveltäjän viimeisen elinvuoden teoksiin eli se on sävelletty vuonna 1791. Se on kirjoitettu erästä wieniläistä museota varten. Tässä sävellyksessä voi aistia vaikkapa kedon paimentunnelman.

Robert Schumannin Metsäkuvia, op.82, josta Ennustajalintu on osa, on sävelletty vuosina 1848-49. Saksalaisessa romantiikassa metsällä oli suuri vaikutus taiteilijoihin. Schumannin Ennustajalintu on luonteeltaan hyvin salaperäinen. Arvoituksellisuudessaan se kuvastaa oletettavasti säveltäjän sielun liikkeitä.

Unkarilainen Zoltan Kodaly kirjoitti Epigrammit vokaliiseiksi eli harjoituksiksi lauluäänelle. Säveltäjän maanmies Gabor Trajtler sovitti nämä miniatyyrit uruille.

Improvisaatio on musiikkia, joka syntyy tässä ja nyt. Todennäköinen teemani on koraali tai kansanlaulu. En tavallisesti valmistele improvisaatioitani etukäteen. Valmistelematta saan siihen mahdollisesti enemmän spontaaniutta kuin jos valmistelisin sitä huolellisesti ennen konserttia.

Tämän vuoden joulukuun 10.päivänä tulee kuluneeksi 100 vuotta Olivier Messiaenin syntymästä. Hän on viime vuosisadan yksi kaikkein merkittävimpiä säveltäjiä. Messiaenin tunnetuin ja soitetuin urkuteos on Vapahtajan syntymä (1935), joka sisältää 9 meditaatiota. Näistä kolmannen meditaation motto ”Ikuisia päämääriä” on kirjeestä efesolaisille, sen 1.luvusta jakeet 5-6:” Rakkaudessaan hän näki hyväksi jo edeltä määrätä meidät yhteyteensä, omiksi lapsikseen, Jeesuksen Kristuksen tähden. Ylistetty olkoon hänen armonsa kirkkaus, kun hän antoi meille rakkaan Poikansa!”

Osmo Honkanen on säveltäjä ja kirkkomuusikko. Hän työskentelee Helsingin Kontulan seurakunnassa. Hän on säveltänyt paljon soittimelleen, uruille. Improvisaation pohjalta käyttömusiikiksi syntyi tämä virtuoosinen alkusoitto ja koraali virteen Ystävä sä lapsien.

Johann Sebastian Bachin pienimuotoisiin helmiin kuuluu tämä tiivis ja viehättävä fuuga, joka päättää konserttini ja näin ympyrä sulkeutuu.

 

Tuomas Pyrhönen
 


 

 

   

TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net