Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat  |  Arkisto

 

 

 

 


 
 

 

Konsertti Kaavin kirkossa to 7.8.2008 klo 19
 

Tuomas Pyrhönen, urut

 

OHJELMA


 

Johann Sebastian Bach:
(1685-1750)
-Fantasia ja fuuga g-molli, BWV 542
   
Johann Sebastian Bach:
(1685-1750)
-O Mensch bewein´ dein Sünd gross BWV 622
   
Wolfgang Amadeus Mozart:
(1756-1791)
-Andante F-duuri, KV 616
   
Robert Schumann:
(1810-1856)
-Ennustajalintu pianosarjasta Metsäkuvia, op.82 (sov. Tuomas Pyrhönen)
   
Tuomas Pyrhönen:
(1969-)
-Improvisaatio annetusta teemasta
   
Louis Vierne:
(1870-1937)
-Andantino & Caprice (Fantasiakappaleet I, op.51)
   
Olivier Messiaen:
(1908-1992)
-Ikuisia päämääriä (Vapahtajan syntymä)
   
Osmo Honkanen:
(1964-)
-Ystävä sä lapsien (alkusoitto ja koraali)
   
Zoltan Kodaly:
(1882-1967)
-Epigrammit 2, 3 ja 5 (sov. Gabor Trajtler)

 

kesto n. 55 min

 

 

ESITTELY

 

Konserttini alkaa Johann Sebastian Bachin yhdellä soitetuimmista ja nerokkaimmista urkuteoksista ja teoksista ylipäätään, Fantasialla ja fuugalla g-molli, BWV 542. Fantasia rakentuu toisaalta vapaista, improvisatorisista jaksoista ja toisaalta jäljittelevistä jaksoista. Kromatiikka on poikkeuksellisen vahvaa fantasiassa. Fuuga on fantasiaa suoraviivaisempi, mutta silti se on hyvin mieleenpainuva tanssinomainen sävellys.

Bachin kokoelmasta Orgelbüchlein (Pieni urkukirja) kuullaan kauniisti koristeltu urkukoraali Oi syntejäs itke ihminen. Tämä koraali on teoksen laajimpia. Se on luonteeltaan hyvin rauhallinen ja mietiskelevä, joten sen voisi ajatella hoitavan nykyajankin rikkirevittyä ihmistä, vaikka koraali on sävelletty lähes 300 vuotta sitten.

Wolfgang Amadeus Mozartin Andante F-duuri kuuluu säveltäjän viimeisen elinvuoden teoksiin eli se on sävelletty vuonna 1791. Se on kirjoitettu erästä wieniläistä museota varten. Tässä sävellyksessä voi aistia vaikkapa kedon paimentunnelman.

Robert Schumannin Metsäkuvia, op.82, josta Ennustajalintu on osa, on sävelletty vuosina 1848-49. Saksalaisessa romantiikassa metsällä oli suuri vaikutus taiteilijoihin. Schumannin Ennustajalintu on luonteeltaan hyvin salaperäinen. Arvoituksellisuudessaan se kuvastaa oletettavasti säveltäjän sielun liikkeitä.

Improvisaatio on musiikkia, joka syntyy tässä ja nyt. Todennäköinen teemani on koraali tai kansanlaulu. En tavallisesti valmistele improvisaatioitani etukäteen. Valmistelematta saan siihen mahdollisesti enemmän spontaanisuutta kuin jos valmistelisin sitä huolellisesti ennen konserttia.

Ranskalainen urkurisäveltäjä Louis Viernen merkittävimpiin urkuteoksiin kuuluu kuuden urkusinfonian ohella 24 fantasiakappaletta, jotka hän sävelsi vuosina 1926-27. Tänä iltana kuullaan kaksi kappaletta ensimmäisestä vihosta (kokoelma sisältää neljä vihkoa). Andantino on mietteliäs mutta kirpeästi kromaattinen, kun taas Kapriisi on nimensä mukaisesti oikukas mutta melko hillitty sävellys.

Tämän vuoden joulukuussa tulee kuluneeksi 100 vuotta Olivier Messiaenin syntymästä. Hän on viime vuosisadan yksi kaikkein merkittävimpiä säveltäjiä. Messiaenin tunnetuin ja soitetuin urkuteos on Vapahtajan syntymä (1935), joka sisältää 9 meditaatiota. Näistä kolmannen meditaation Ikuisia päämääriä motto on kirjeestä efesolaisille, sen 1.luvusta jakeet 5-6:" Rakkaudessaan hän näki hyväksi jo edeltä määrätä meidät yhteyteensä, omiksi lapsikseen, Jeesuksen Kristuksen tähden. Ylistetty olkoon hänen armonsa kirkkaus, kun hän antoi meille rakkaan Poikansa!"

Osmo Honkanen on säveltäjä ja kirkkomuusikko. Hän työskentelee Helsingin Kontulan seurakunnassa. Hän on säveltänyt paljon soittimelleen, uruille. Käyttömusiikiksi vuonna 1992 hän kirjoitti tämän virtuoosisen alkusoiton ja koraalin virteen Ystävä sä lapsien.

Unkarilainen Zoltan Kodaly kirjoitti Epigrammit vokaliiseiksi eli harjoituksiksi lauluäänelle. Säveltäjän maanmies Gabor Trajtler sovitti nämä miniatyyrit uruille
 

 

Tuomas Pyrhönen
 


 

 

 

   

TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net