Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat  |  Arkisto

 

 

 

 


 
 

 

Konsertti Mäntän kirkossa to 27.8.2008 klo 19


Tuomas Pyrhönen, urut

 

OHJELMA


 

Johann Sebastian Bach:
(1685-1750)
-Fantasie et Fuga g, BWV 542
   
Pehr Henrik Nordgren:
(1944-2008)
-Juroku-zakura (Kwaidan-balladit)
 (Sovitus: Tuomas Pyrhönen)
   
Olivier Messiaen:
(1908-1992)
-Desseins éternels (La Nativité du Seigneur)
   
Louis Vierne:
(1870-1937)
-Caprice (Pièces de Fantaisie I),
-Clair de lune (Pièces de Fantaisie II)
-Gargouilles et Chimères (Pièces de
  Fantaisie IV)
   
Tuomas Pyrhönen:
(1969-)
-Improvisaatio annetusta teemasta
   
Zoltan Kodaly:
(1882-1967)
-Epigrammit 2, 3 ja 5
 (sovitus: Gabor Trajtler)

 

Kesto n. 60 min.

 

 

ESITTELY


 

Konserttini alkaa Johann Sebastian Bachin yhdellä soitetuimmista ja nerokkaimmista urkuteoksista ja teoksista ylipäätään, Fantasialla ja fuugalla g-molli, BWV 542. Fantasia rakentuu toisaalta vapaista, improvisatorisista jaksoista ja toisaalta jäljittelevistä jaksoista. Kromatiikka on poikkeuksellisen vahvaa fantasiassa. Fuuga on fantasiaa suoraviivaisempi, mutta silti se on hyvin mieleenpainuva tanssinomainen sävellys.

Pehr-Henrik Nordgren opiskeli Japanissa kolme vuotta 1970-luvun alussa. Siellä häneen teki voimakkaan vaikutuksen irlantilais-kreikkalaista syntyperää olevan kirjailijan Lafcadio Hearnin ”Kwaidan-balladit”. Kirjailija julkaisi ne kuolinvuonnaan 1904. Nordgren kirjoitti näitä balladeja kaikkiaan 10 pianolle. Säveltäjän luvalla olen tehnyt sovituksen viimeisestä balladista uruille. Sen nimi on Juroku-zakura ja siinä samurai tekee itsemurhan, jotta kuollut kirsikkapuu voisi vielä kerran puhjeta kukkaan.

Tämän vuoden joulukuussa tulee kuluneeksi 100 vuotta Olivier Messiaenin syntymästä. Hän on viime vuosisadan yksi kaikkein merkittävimpiä säveltäjiä. Messiaenin tunnetuin ja soitetuin urkuteos on Vapahtajan syntymä, joka sisältää 9 meditaatiota. Näistä kolmannen meditaation Ikuisia päämääriä motto on kirjeestä efesolaisille, sen 1.luvusta jakeet 5-6:” Rakkaudessaan hän näki hyväksi jo edeltä määrätä meidät yhteyteensä, omiksi lapsikseen, Jeesuksen Kristuksen tähden. Ylistetty olkoon hänen armonsa kirkkaus, kun hän antoi meille rakkaan Poikansa!”

Ranskalainen urkurisäveltäjä Louis Viernen merkittävimpiin urkuteoksiin kuuden urkusinfonian ohella kuuluu 24 fantasiakappaletta, jotka hän sävelsi vuosina 1926-27. Tänä iltana kuullaan harvemmin kuultu ja modaalisesti oikukas Kapriisi ensimmäisestä vihosta, tunnettu iltatunnelma Kuutamo toisesta vihosta sekä osoitus säveltäjän eriskummallisesta ja ilkikurinesta huumorista teoksessa Irvikuvia ja kauhukuvia neljännstä vihosta.

Improvisaatio on musiikkia, joka syntyy tässä ja nyt. Todennäköinen teemani on koraali tai kansanlaulu. En tavallisesti valmistele improvisaatioitani etukäteen. Valmistelematta saan siihen mahdollisesti enemmän spontanisuutta kuin jos valmistelisin sitä huolellisesti ennen konserttia.

Unkarilainen Zoltan Kodaly kirjoitti Epigrammit vokaliiseiksi eli harjoituksiksi lauluäänelle. Säveltäjän maanmies Gabor Trajtler sovitti nämä miniatyyrit uruille.
 


Tuomas Pyrhönen

 

 

 

   

TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net