Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat

Olen sovittanut orkesteriteoksia uruille, koska urkujen sointi lähenee usein orkesteria ja toisinaan päinvastoinkin. Olen yrittänyt pukea sovittamani sävellyksen uuteen sointiasuun unohtamatta tietenkään alkuperäistä versiota. Toisaalta olen sovittanut uruille myös pianoteoksia. Yllätyksekseni olen havainnut niissä uusia ulottuvuuksia, koska minun on pitänyt ajatella pianoteosta ikään kuin orkestraalisesti (esim. Schumannin Ennustajalintu).

Uutta musiikkia ja harvinaisuuksia haluan soittaa, koska niistä löytyy usein erittäin mielenkiintoisia teoksia mm. kantaohjelmiston vastapainoksi. Sitä paitsi liian usein musiikkia luokitellaan eritasoisiin lokeroihin. Suuret mestaritkin ovat säveltäneet ei niin hyvää tai mielenkiintoista musiikkia, ja laiminlyödyt tai suorastaan unohdetut säveltäjät ovat kirjoittaneet vähintäänkin tutustumisen arvoisia teoksia. Yhteistyötä säveltäjien kanssa pidän erittäin tärkeänä. Se on olennainen osa muusikkopersoonaani, koska kuka tahansa säveltäjä saattaa olla kiinnostunut uruille säveltämisestä.

Musiikki on lähes kaikenkattavana ilmiönä äärimmäisen monimuotoinen ja kiehtova. Siksi pyrin muusikkona ajattelemaan laaja-alaisesti. En halua noudattaa mitään tiettyä kaavaa. Voin ehkä jopa yllättää ennalta-arvaamattomuudessa itseni.

Haluan urkurina liikkua sellaisessa muusikkoudessa, joka arvostaa perinnettä, muttei toisaalta kaihda uutta luovaa toimintaa eikä raja-aitojenkaan rikkomista. Näillä tarkoitan urkusovitusten tekemistä, uuden musiikin ja harvinaisuuksien esiintuomista sekä esittämistä ja myös yhteistyötä säveltäjien kanssa.

En tule kuitenkaan unohtamaan kantarepertuaaria, koska en voi olla pitämättä siitä. Se on samalla muusikkouteni kivijalka. Mutta jotta voisin kehittää taiteellista mielikuvitustani, minun on seurattava aikaa jatkuvasti mahdollisimman monipuolisesti. Musiikki on minulle paitsi ammatti ja harrastus, myös ennen kaikkea elämäntapa.


TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net