Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat

CURRICULUM VITAE


Musiikin tohtori Tuomas Pyrhönen (s. 1969) opiskeli Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolla Helsingissä vuosina 1988-1996. Musiikin maisterin tutkinnon hän suoritti vuonna 1994 ja kaksi vuotta myöhemmin soitti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin professori Kari Jussilan johdolla. Välittömästi tämän jälkeen, lokakuun 1996 ja heinäkuun 1998 välillä, Pyrhönen opiskeli Saksassa, Stuttgartin musiikin ja esittävien taiteiden korkeakoulussa professori Ludger Lohmannin oppilaana suorittaen "Taiteellisen loppututkinnon" kesällä 1998. Joulukuussa 1998 hän soitti ensikonserttinsa Helsingin Kallion kirkossa.

Tuomas Pyrhönen on opiskellut urkuimprovisaatiota Anders Bondemanin yksityisoppilaana Tukholmassa. Pyrhönen on esiintynyt kaikissa Baltian maissa (erityisesti Liettuassa ja Latviassa), kaikissa pohjoismaissa, Venäjällä, Sveitsissä, Italiassa, Armeniassa, Ukrainassa, Slovakiassa, Kroatiassa, Uudessa-Seelannissa, Puolassa, Unkarissa, Irlannissa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Tuomas Pyrhönen on nauhoittanut neljä cd'tä. Ensimmäinen näistä "Orbis terrae et Veneris" sisältää urkumusiikkia 1900- ja 2000-luvuilta ja se julkaistiin marraskuussa 2005. Toinen puolestaan on transkriptio-levy "Crisantemi" ja siinä on etupäässä Pyrhösen omia sovituksia uruille orkesteri- ja pianomusiikista. Tämä levy ilmestyi kesäkuussa 2007. Kolmas cd "Te Deum" sisältää merkittävimmän latvialaissäveltäjän Peteris Vasksin urkuteoksia. Se ilmestyi kesäkuussa 2011 ja levy nauhoitettiin 2010 vuoden keväällä Riikan tuomiokirkossa sen 124-äänikertaisilla Walcker-uruilla säveltäjän läsnä ollessa. Tammikuussa Pyrhönen 2013 nauhoitti neljännen levynsä, joka sisältää liettualaista urkumusiikkia. Tämä cd ilmestyi huhtikuussa 2016. Tuomas Pyrhönen on lisäksi nauhoittanut runsaasti Suomen Yleisradiolle.

Tuomas Pyrhönen on aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti laajentanut musiikillista personallisuuttaan soittamalla mahdollisimman vaihtelevia ohjelmakokonaisuuksia. Hän on kantaesittänyt ja soittanut ensi kertaa teoksia Suomen lisäksi Liettuassa. Juuri Liettuaan ja Latviaan hänellä on ollut läheiset kollegiaaliset suhteet jo pitkään. Pyrhönen on sovittanut useita orkesteri- ja pianoteoksia uruille viimeisimpänä sovituksenaan Robert Schumannin pianoteoksen Lapsikuvia toteuttaminen uruilla. Mutta uusin ja myös harvoin esitetty musiikki on myös lähellä hänen sydäntään. Tuomas Pyrhönen pitää kuitenkin paljon kantaohjelmiston soittamisesta sekä improvisoi mielellään.

Pyrhönen on työskennellyt ylimmän asteen kirkkomuusikkona Joensuun seurakunnassa helmikuusta 2002 alkaen. Tässä työssään hän on luonut lukuisia uusia kansainvälisiä yhteyksiä kollegoidensa kanssa eri puolilla maailmaa kutsumalla heitä esiintymään ja itse myös vieraillut useiden kollegoidensa luona esiintymässä. Pyrhönen on soittanut paljon kamarimusiikkia eri muusikoiden kanssa sekä mm. esiintynyt Joensuun kaupunginorkesterin solistina. Hän on myös toiminut urkujensoiton opettajana ja musiikkikriitikkona.

Syksystä 2010 Tuomas Pyrhönen on opiskellut tohtorintutkintoa varten Sibelius-Akatemiassa. Hänen aiheensa tässä tutkinnossa on 1960-2010-lukujen suomalainen urkumusiikki. Näihin opintoihinsa kuuluvan viimeisen, viidennen konsertin hän soitti menestyksellisesti Helsingin Paavalin kirkossa syyskuussa 2015. Hän suoritti tohtorintutkintonsa tarkastustilaisuuden menestyksellisesti Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa 14.11.2015.


TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net